Početna > Trudnoća > Trudnoća tijekom epidemije koronavirusa

Trudnoća tijekom epidemije koronavirusa

Budući da se prvi put susrećemo s epidemijom koronavirusa, normalno je da smo zabrinuti kako će sve završiti. Zabrinutost je posebno razumljiva kad su u pitanju trudnice jer su one odgovorne i za nerođenu djecu. Dobro je da i trudnice prate mjere nadležnih institucija (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) i strogo ih se pridržavati poput ostalih osoba jer su upute za trudnice u potpunosti jednake kao i za ostale. A što je tijekom epidemije drukčije za trudnice?

1. Ugroženost trudnica i prijelaz virusa na plod

Prema do sada poznatim ograničenim podatcima trudnice nisu ugroženije od opće populacije, a posebna je pažnja potrebna kod trudnica s pridruženim bolestima. Bolest se kod trudnica obično razvija uz znakove blage gripe ili prehlade, prije svega kašlja, vrućice i nedostatka daha.

Nema dokaza da virus tijekom trudnoće prelazi na plod, nema podataka o povećanom riziku od pobačaja niti postoje dokazi o prijenosu putem reproduktivnih organa. Budući da nema znakova prijelaza virusa na plod u maternici, mogućnost urođenih mana zbog virusa malo je vjerojatna.

Unatoč epidemiji bolesti COVID-19 zdrave trudnice ne bi trebale samovoljno propuštati preglede. Ako imaju akutnu infekciju COVID-19, trudnice trebaju uvažavati službeno objavljene preporuke. Preporučuje se pregled kod ginekologa 14 dana nakon završetka infekcije.  

2. Pregledi kod ginekologa tijekom epidemije

Tijekom epidemije koronavirusa ginekološke ambulante prisiljene su jako prilagoditi svoj rad s pacijenticama. Kako bi se smanjio broj kontakata među ljudima i na taj način spriječilo širenje infekcije među stanovništvom, posjeti su ograničeni na najhitnije slučajeve. Do opoziva se neće vršiti redoviti preventivni ginekološki pregledi žena kako bi se time izbjegla gužva u čekaonicama i mogućnost prijenosa infekcije na trudnice. Pregledi zdravih trudnica provodit će se u smanjenom opsegu, što znači da ćete proći sve preglede koji su nužno potrebni za zdrav rast i razvoj vašeg ploda.

U svim zdravstvenim ustanovama primjenjuju se dodatne mjere sigurnosti. U zdravstvenim ustanovama srest ćemo znatno manje ljudi nego što smo navikli jer želimo imati što je moguće manje kontakata, a time i mogućnosti za prijenos infekcije koronavirusom. Ostanite u kontaktu sa svojim ginekologom koji će vam najbolje savjetovati kada i gdje na pregled kako bi se vaša trudnoća odvijala bez teškoća do jednog od najvažnijih dana u vašem životu, porođaja.

3. Porođaj tijekom epidemije koronavirusa

Kada posjetite ginekologa, razgovarajte o mogućnostima porođaja koje ostaju praktično jednake kao i prije epidemije.

Rodilišta su poduzela mjere opreza koje se primjenjuju tijekom epidemije. Kao i inače, kod porođaja je najvažnije smanjiti mogućnost infekcije koronavirusom na najmanju moguću mjeru. To znači osigurati samo najnužniji kontakt sa zdravim zdravstvenim osobljem. Samo ako budete uvažavali sve mjere, u kratkom ćete vremenu i bez komplikacija biti kod kuće i uživati sa novorođenčetom u krugu svojih najdražih.

Trudnice sa znakovima infekcije koronavirusom i znakovima početka porođaja trebaju unaprijed obavijestiti lokalno rodilište o svom dolasku i stanju. Infekcija koronavirusom ne utječe na način porođaja.

4. Dojenje

Dojenje ima brojne prednosti za zdrav razvoj djeteta. Do sada još ne postoji dokaz o prijenosu koronavirusa putem majčinog mlijeka na dijete, a koristi od dojenja u usporedbi s rizikom od infekcije koronavirusom znatno su veće. Dakle, dojenje se apsolutno preporučuje tijekom epidemije koronavirusa, čak i ako je majka zaražena. 

Majka koja je zaražena mora uzimati u obzir dodatne mjere zaštite:

  • Pranje ruku prije dodirivanja djeteta, dojki ili pumpice (izdajalice za mlijeko) i bočica.
  • Nošenje maske za lice tijekom dojenja.
  • Pumpice za pumpanje mlijeka trebaju biti samo za osobnu upotrebu.
  • Dosljedno treba čistiti pumpicu nakon svake upotrebe.
  • Ispumpanim majčinim mlijekom dijete može nahraniti i druga zdrava osoba.

5. Što učiniti kod sumnje na koronavirus tijekom trudnoće   

Ako trudnica posumnja na akutnu infekciju koronavirusom, neka postupi prema službeno objavljenim preporukama, kao i sve druge osobe.

Ako osjetite simptome kao što su vrućica, kašalj, osjećaj nedostatka zraka kao i kod obične upale pluća, obratite se svojem liječniku opće prakse i posavjetujte se o daljnjem liječenju bolesti. Preporučuje se pregled kod ginekologa 14 dana nakon završetka infekcije.

OSTANITE KOD KUĆE i pobrinite se za sebe!

Budući da smo kod kuće, imamo više vremena za pripremu redovitih i zdravih obroka. Ako je to ikako moguće, neka netko drugi obavi kupnju hrane za vas kako biste izbjegli izlaganje mogućnosti infekcije u trgovinama ili hranu naručite putem interneta.

Uzimajte folnu kiselinu! Folna kiselina smanjuje rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi koja povezuje kralješnicu i mozak. Folnu kiselinu naći ćete u povrću poput brokule, špinata, avokada i šparoga te u dodacima prehrani koji osim folne kiseline sadrže i ostale ključne hranjive tvari potrebne za zdravu trudnoću. Novalac prenatalne kapsule u jednoj kapsuli kombiniraju sve nužne tvari za zdrav razvoj dojenčeta – aktivnu folnu kiselinu, visokoapsorbirajuće željezo koje ne nadražuje želudac i DHA omega-3 masne kiseline koje omogućuju pravilan razvoj mozga i vida kod djeteta. Primjerene su za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.

Odvojite dovoljno vremena i uživajte u dugoj šetnji prirodom u kojoj nema ljudi. Istražite skrivene kutke prirode u svojoj blizini jer će vam dobro doći kasnije, za mirne šetnje s vašim djetetom.

Ostanimo kod kuće i pobijedimo epidemiju zdravim načinom života!

Literatura: https://www.cybermed.hr/clanci/infekcija_novim_koronavirusom_covid_19_u_trudnoci_i_dojenju

 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.