Početna > Planiranje trudnoće > Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Razmišljate o prvom djetetu i željeli biste što više saznati o tome kako se pripremiti za začeće te što vas sve očekuje u devet mjeseci trudnoće. Dobro je da vas to zanima i da ste spremni na dolazak djeteta. Za trudnoću ćete se najbolje pripremiti tako da dobro povedete brigu o sebi te da budete opušteni, naspavani, voljeni i bez neprestanih teških misli. 

5 savjeta za pripremu za trudnoću

Odluka o djetetu trebala bi biti i odluka za zdrav način života (koju ćete uvažavati i nakon rođenja djeteta). Prihvatite i poštujte obećanja prema sebi i svome djetetu o redovitom kretanju na svježem zraku te konzumiranju raznovrsne i zdrave hrane. Za vas smo pripremili pet savjeta kako biste se što bolje pripremili na trudnoću.   

1. Prekinite loše navike.

Prestanite pušiti, piti alkoholna pića te smanjite unos kave i pravoga čaja.

2. Budite tjelesno aktivni.  

Svakoga dana idite u dugu šetnju na svjež zrak, a nastavite i tijekom trudnoće i s dojenčetom nakon porođaja. Na taj ćete način smanjiti stres i očuvati zdravu tjelesnu masu koja je vrlo važna za održavanje odgovarajućeg krvnog tlaka i koja će vam pomoći da izbjegnete trudnički dijabetes. 

3. Hranite se raznoliko i zdravo.

Uključite što više svježeg povrća i voća u svoje obroke, kvalitetne bjelančevine, cjelovite žitarice i zdrave masti. Tijekom trudnoće majčino tijelo mora osigurati krv i za krvotok djeteta, stoga je važno konzumirati dovoljno željeza koje doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Nalazi se u iznutricama, mesu i mesnim proizvodima, mahunarkama, žitaricama, plodovima mora, tamnozelenom povrću i suhom voću. 

4. Uzimajte folnu kiselinu.

Kada razmišljate o začeću, najvažnije je da što prije počnete uzimati folnu kiselinu, barem 3 mjeseca prije trudnoće. Folna kiselina smanjuje rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi koja povezuje kralješnicu i mozak. Folna kiselina nalazi se u povrću poput brokule, špinata, avokada i šparoga te u dodacima prehrani, koji bi osim folne kiseline trebali sadržavati i ostale ključne hranjive tvari potrebne za pripremu za trudnoću.

5. Pratite svoj menstrualni ciklus. 

Slušajte svoje tijelo i pratite menstrualni ciklus. Samo na taj ćete način znati otprilike kada su vaši plodni dani; obično se kreću oko 14. dana od prvoga dana menstruacije. Možete si pomoći i testovima za ovulaciju. 

Prvi znakovi trudnoće: od grčeva do jutarnje mučnine 

Nakon oplodnje jajne stanice i u razdoblju od prvog izostanka menstruacije može se pojaviti jedan od najranijih znakova trudnoće, lagano krvarenje, a kod nekih žena i grčevi koji podsjećaju na menstrualne grčeve.

Promjene na dojkama također su jedan od prvih znakova trudnoće. Mogu biti otečene, bolne, osjetljive su na dodir, a može vam se pojaviti i osjećaj da su teže nego inače. Kod trudnica tamni areola, odnosno koža oko bradavica. 

Umor je u trudnoći uobičajen i može započeti već tjedan dana nakon začeća. Često se javlja zbog visoke razine hormona progesterona, a na njega mogu utjecati i niske vrijednosti šećera u krvi, nizak krvni tlak i ubrzana proizvodnja krvi u tijelu. Zato se trudnicama preporučuje mnogo odmora i hrana bogata bjelančevinama te željezom. 

Jutarnja mučnina najpoznatija je neugodnost trudnica, ali nemojte dozvoliti da vas ime zavara. Mučnina se ne javlja kod svih žena i ne mora se javljati (samo) ujutro.

Sigurno ste već čuli da neke trudnice imaju pojačanu želju za određenom hranom. Neke imaju želju za slatkom hranom, druge za kiselom, a mogu i zavoljeti jela koja prije nisu voljele i obrnuto. To je također povezano s hormonalnim promjenama.

Najočitiji znak trudnoće svakako je izostanak menstruacije. Međutim, ni to ne mora biti znak trudnoće jer izostanak mogu uzrokovati i drugi razlozi, poput promjene tjelesne težine, hormonalnih promjena, umora, stresa ili prekida uzimanja kontracepcijskih tableta. Da biste potvrdili trudnoću, preporučujemo vam da napravite test za trudnoću i da se naručite na pregled kod ginekologa koji vam može trudnoću sa sigurnošću potvrditi. 

Neka očekivanje djeteta bude lijepo razdoblje vašeg života

Unatoč navedenim neugodnostima koje mogu pratiti trudnoću, preporučujemo vam da u očekivanju novoga života uživate i slušate svoje tijelo. Odmarajte se, krećite se, jedite zdravo i ne zamarajte se stvarima na koje nemate utjecaja. Posvetite se sebi, partneru i pripremi na novoga člana obitelji.   

Prije začeća, tijekom trudnoće i dojenja uzimajte Novalac prenatalne kapsule koje samo u jednoj kapsuli kombiniraju sve neophodne tvari za zdrav razvoj dojenčeta – aktivnu folnu kiselinu, željezo i DHA omega-3 masne kiseline koje omogućuju pravilan razvoj mozga i vida kod djeteta.  

Naručite Novalac prenatalne kapsule.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.