Početna > Dojenje > Prehrana nakon poroda – prehrana dojilja

Prehrana nakon poroda – prehrana dojilja

Prehrana majke nakon poroda i nije tako komplicirana iako se, u dobroj namjeri okoline, briga o tome što jesti zna pretvoriti u pravu muku. Kao i za vrijeme trudnoće i u razdoblju dojenja prehrana majke treba i dalje biti bogata visokokvalitetnim namirnicama jer će se upravo na taj način osigurati optimalno stvaranje mlijeka visoke hranjivosti i kvalitete.

Dojilje imaju nešto veće energetske potrebe od žena koje ne doje. Energetske potrebe u tom razdoblju u prosjeku su veće za oko 500 kcal/dan, no to ovisi o konstituciji majke i potrebama novorođenčeta. Ipak, najbolji pokazatelj da majka zadovoljava svoje energetske i nutritivne potrebe i potrebe dojenčeta jest održavanje tjelesne mase, pri čemu se gubitak od najviše pola kilograma mjesečno smatra prihvatljivim. Ako dojilja svojom prehranom ne unosi dovoljno nutrijenata za sebe i svoje dijete, njezin će organizam hranjive tvari potrebne dojenčetu „izvući“ iz majčinih zaliha, no nepravilan unos nekih vitamina i minerala može izravno utjecati na njihov udio u majčinom mlijeku.

U prvih nekoliko tjedana nakon poroda majke mogu često biti izrazito iscrpljene, što može prouzročiti osjećaj tjeskobe i potištenosti. Pri tome zdrava prehrana može pomoći. Osnova je svake prehrane raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, no postoje i namirnice koje mogu pomoći bržem oporavku. Kao što je novorođenčetu važan red, tako je i njegovoj majci važno da ima odgovarajući broj obroka i dovoljan unos tekućine, što u konačnici djeluje i na količinu i kvalitetu mlijeka.

Okrepljujuća juha

Juha, skuhana od crvenog mesa i raznovrsnog povrća omogućit će okrepljenje i dodatan unos tekućine. Kuhano crveno meso odličan je izvor željeza, a ako se kombinira s povrćem i integralnim žitaricama (npr. integralnom rižom), znači konkretan obrok za ženu koja je nedavno rodila.

Izvor bjelančevina

Bjelančevine su izrazito važan dio prehrane dojilja, osobito zato što se velik dio bjelančevina koristi upravo u proizvodnji mlijeka. No, za vraćanje elana i brži oporavak izuzetno je važna aminokiselina triptofan, a najbolji su izvori te aminokiseline upravo meso i jaja, ali i voće, kao što su banane i smokve, te razne sjemenke i špinat.

Vitamini i minerali

Vitamine i minerale prirodno sadržane u voću i povrću u razdoblju neposredno nakon poroda preporučuje se uzimati i kao dodatnu suplementaciju. To su najčešće ujedno i proizvodi koji se preporučuju uzimati i tijekom trudnoće, pa se stoga može s njima nastaviti i kroz prva tri mjeseca dojenja i oporavka od poroda.

Nešto slatko

Slatko nakon poroda – samo najkvalitetnije. Kvalitetni slatkiši, poput tamne čokolade ili sladoleda, jamče užitak, a osim izvora antioksidansa (čokolada) ili kalcija (sladoled) odličan su izvor serotonina – hormona sreće.

Kava

Kofein, tein i teobromin spojevi su stimulativnog djelovanja na središnji živčani sustav, a nalaze se u kavi, čaju i čokoladi. Ti spojevi u beba ne bi trebali izazivati probleme, no dojiljama se ipak ne preporučuju veće količine budući da mogu prijeći u majčino mlijeko, što kod dojenčeta može izazvati nervozu i nesanicu.

Koje namirnice treba izbjegavati?

Sastav i aroma majčinog mlijeka odražavaju prehranu dojilje, stoga je važno pratiti dijete i moguće reakcije tijekom i nakon dojenja. Iz tog razloga često se tradicionalno preporučuje izbjegavati određene namirnice ili skupine namirnica, kao što su primjerice kupus, grah, citrusi i dr. Iako se ponekad može primijetiti da neka dojenčad ima nešto osjetljiviji probavni sustav i još uvijek nedovoljno razvijen imunološki sustav, zbog čega su moguće probavne smetnje (crvenilo guze, nadutost i vjetrovi) i pojava alergija (osip, urtikarija), djelovanje eliminacijskih dijeta u dojilja još uvijek nije znanstveno potvrđeno, zbog čega samoinicirana potpuna eliminacija određenih skupina namirnica tijekom dojenja nije preporučljiva. Ako majka primijeti očiglednu povezanost simptoma, važno je da prije poduzimanja bilo kakvih mjera svoja zapažanja podijeli s pedijatrom.

Za brži oporavak majke i dobro napredovanje dojenčeta najvažnije je uspostaviti pravilan ritam hranjenja i spavanja. Na taj način i majka i dijete dobit će ono što im treba, a zadovoljstvu neće biti kraja.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.