Početna > Trudnoća > Zašto je Novalac Prenatal optimalan izbor za trudnice i buduće majke

Zašto je Novalac Prenatal optimalan izbor za trudnice i buduće majke

Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamiceKoličina hranjivih tvari dostupna tijekom trudnoće za razvoj nerođenog djeteta uvelike ovisi o majčinom unosu. Medicina utemeljena na dokazima odavno je prepoznala postojanje veze između nedovoljnog unosa najnužnijih hranjivih tvari i pojave malformacija (nepravilan oblikovni razvoj organa ili dijela organa) te pojave loših zdravstvenih rezultata za majku i bebu.

Kako bi se izbjegle bilo kakve komplikacije, trudnoća se danas nametnula kao razdoblje u kojem buduće majke posebnu pažnju posvećuju brizi o svom zdravlju i dovoljnom unosu kvalitetnih hranjivih tvari. To se također očituje u sve većoj upotrebi dodataka prehrani kod trudnica i žena koje uskoro planiraju trudnoću. Trenutačno na tržištu postoji mnogo različitih formulacija dodataka prehrani, među kojima nisu svi dodatci potrebni, kvalitetni ni potpuno sigurni. 

Iz tog razloga pozivam vas na kratak pregled sastava Novalac prenatalnih kapsula. Upoznat ćete zašto su pojedini mineral, vitamin ili masna kiselina uključeni u formulu Novalac prenatalnih kapsula i koje su znanstveno potkrijepljene činjenice na kojima se temelji odluka o sadržaju tog dodatka prehrani.

Tijekom trudnoće buduća majka nije odgovorna samo za sebe već i za razvoj bebe, pa je tako odgovarajuća osviještenost ključna u odabiru pravih dodataka prehrani.

Opće napomene

Dodatci prehrani su, kao što ime govori, samo dodatci. Osnova zdrave trudnoće svakako je uravnotežena i kvalitetna prehrana. Međutim, u brzom suvremenom dobu često treba posegnuti za dodatcima prehrani kako bi se organizmu omogućio pristup optimalnom rasponu mikronutrijenata (mikrohranjivih sastojaka), bilo zbog unosa jako prerađene hrane bilo zbog nutritivne osiromašenosti određene vrste hrane.

Nedostatak bilo kojeg mikronutrijenta razvija se tijekom dugog razdoblja, a često ga nije moguće otkloniti u kratkom roku pa se ženama koje planiraju trudnoću savjetuje uzimanje dodataka prehrani već tri mjeseca prije početka planirane trudnoće kako bi se „zasitile zalihe“.

Sastav Novalac prenatalnih kapsula

Novalac prenatalne kapsule samo u 1 kapsuli udružuju ključne hranjive tvari koje su ženi potrebne tijekom planiranja trudnoće te trudnoće i dojenja.

Sastav je prikazan u tablici:

SADRŽI

1 kapsula

Preporučeni unos

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kiselina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, što odgovara 300 μg folne kiseline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

ŽELJEZO

14 mg

100 %

Magnezij

56 mg

15%

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kiselina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

104 %

Vitamin C

40 mg

50%

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA– dokozaheksaenska kiselina

Zašto je dakle pojedini mikronutrijent odabran kao sastavni dio Novalac prenatalnih kapsula?

Folati

Folati su vjerojatno najpoznatiji i najistraženiji dodatak prehrani za trudnice. Brojne studije ističu važnost uloge folne kiseline u:

 • sprječavanju nepravilnosti u zatvaranju neuralne cijevi, odnosno dijela ploda koji se razvija u mozak, leđnu moždinu, stražnji dio lubanje i kralješke,
 • stvaranju krvnih stanica,
 • formiranju koštane srži.

Neuralna cijev, iz koje se razvijaju bebin mozak i leđna moždina, zatvara se rano, između 21. i 28. dana nakon oplodnje. Ta činjenica dodatno pridonosi valjanosti navedenih savjeta o uzimanju dodataka prehrani u vrijeme planiranja, odnosno prije početka trudnoće.

Folna kiselina važna je i tijekom dojenja, kada majka uzimanjem folne kiseline može izbjeći anemiju.

Novalac prenatalne kapsule sadrže folate u dva oblika: polovicu kao folnu kiselinu (ponekad se naziva vitamin B9), a drugu polovicu u obliku 5-metiltetrahidrofolata, koji je posebno učinkovit alternativni oblik folne kiseline i važan je za povećanje koncentracije folata u žena koje imaju problema s radom enzima povezanih s folatom.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masna kiselina DHA, odnosno DHK (dokozaheksaenska kiselina) ima ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga i vida (mrežnice). Studije su dokazale da djeca majki koje su dodavale DHA u svoju prehranu, u usporedbi s onima koje nisu:

 • imaju poboljšane vještine rješavanja zadataka,
 • postižu bolje rezultate na testovima koordinacije ruku i očiju.

Međutim, nedostatak omega-3 masne kiseline DHA može dovesti do pojave:

 • alergija,
 • atopijskog dermatitisa,
 • astme u djeteta;
 • a može se povećati i rizik od prijevremenog porođaja.

Željezo

Željezo je posebno važno za postizanje visokih zahtjeva za hematopoezom (formiranje i razvoj različitih vrsta krvnih stanica) kod buduće majke i ploda te za nastanak posteljice. Osim toga pridonosi ukupnom rastu i razvoju ploda.

Nedostatak željeza najčešći je nedostatak mikronutrijenata u svijetu i nesrazmjerno češće pogađa trudnice. Razvoj anemije (slabokrvnosti) zbog nedostatka željeza u prva dva trimestra trudnoće čimbenik je rizika za prijevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu te nagovještava nedostatak željeza u novorođenčeta.

Vitamin D3

Vitamin D3 ima središnju ulogu u izgradnji kostiju, mišića i zuba. Nadalje:

 • jača imunološki odgovor u borbi protiv infekcija,
 • štiti živčane stanice u mozgu,
 • pozitivno djeluje na srce i krvožilni sustav,
 • štiti od nekih karcinoma.

Prema spoznajama Svjetske zdravstvene organizacije nedostatak vitamina D prisutan je kod trudnica diljem svijeta. Osobito su ugrožene trudnice koje žive na sjeveru. Nedostatak vitamina D u trudnoći može dovesti do:

 • veće osjetljivosti na infekcije,
 • povišenog krvnog tlaka,
 • povećanog rizika od prijevremenog porođaja,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se očituje visokim krvnim tlakom i bjelančevinama u mokraći),
 • povećanog rizika od razvoja astme u djeteta,
 • gestacijskog dijabetesa,
 • nastupa hitnog porođaja carskim rezom,
 • niske porođajne težine,
 • usporenog rasta ploda,
 • veće incidencije postporođajne depresije.

Jod

Jod ima važnu ulogu u:

 • kontroliranju fizičkog rasta dojenčeta,
 • formiranju kostiju,
 • razvoju mozga.

Već supklinički (bez klinički izraženih simptoma) smanjena funkcija štitnjače može udvostručiti rizik od pobačaja i smrti novorođenčeta. Prema nalazima mnogih studija smanjena funkcija štitnjače u majke i nedostatak joda u majke povezani su s oštećenjem živčanog i kognitivnog (mentalnog) razvoja djeteta. Takva djeca pokazuju i veće probleme u ponašanju, slabije sposobnosti učenja i niži kvocijent inteligencije.

Magnezij

Smanjuje učestalost prijevremenog porođaja, preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se očituje visokim krvnim tlakom i bjelančevinama u mokraći) i niske porođajne težine. Osim toga magnezij ublažava grčeve u nogama kod trudnica i mladih majki.

Tiamin

Tiamin odnosno vitamin B1 neophodan je za vaš metabolizam ugljikohidrata i metabolizam vaše bebe. Također je nužan za razvoj mozga vaše bebe. Nadoknađivanje tiamina (i drugih vitamina skupine B) posebno je važno kod trudnica koje često imaju trudničku mučninu i zbog nje povraćaju.

Riboflavin

Osim zdravih očiju i sjajne kože za mamu riboflavin odnosno vitamin B2 igra važnu ulogu u razvoju krvnih stanica, kože i sluznice probavnih organa ploda. Također može pomoći u smanjenju rizika od preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se očituje visokim krvnim tlakom i bjelančevinama u mokraći).

Niacin

Niacin odnosno vitamin B3 sprječava urođene malformacije (nepravilan oblik razvoja organa ili dijela organa) i pojavu pobačaja. To je još jedan od vitamina koji su ključni za razvoj dječjeg mozga.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 bitna je jer je kao sastojak koenzima A (CoA) neophodna za mnoge kemijske reakcije u stanicama. Pantotenska kiselina također je savršen spoj za ublažavanje grčeva koji nastaju zbog trudnoće, posebno grčeva u nogama.

Vitamin B6

Odgovarajuća opskrba vitaminom B6 sa sobom nosi mnoge blagotvorne učinke. U trudnoći ima važnu ulogu u razvoju živčanog sustava, sintezi fetalnih živčanih prijenosnika (neurotransmitera) i tijeku fetalnog metabolizma. Dodavanje vitamina B6 pokazalo je smanjenje težine i učestalosti mučnine u trudnoći. Male zalihe vitamina B6 povezane su sa smanjenom mogućnošću začeća i povećanim rizikom od ranog prekida trudnoće. Također ima pozitivan učinak na porođajnu težinu.

Osim navedenoga na vitamin B6 mogu se odazvati anemične trudnice koje ne reagiraju adekvatno na dodavanje željeza.

Biotin

Biotin pomaže pretvoriti hranu u energiju. To je koenzim koji je potreban za metabolizam glukoze i aminokiselina. Tijekom trudnoće povećava se volumen metabolizma te uzimanje biotina povoljno utječe na povećane metaboličke potrebe.

Vitamin B12

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, najveći je i strukturno najsloženiji vitamin uključen u sintezu molekula DNK te u metabolizam aminokiselina i masnih kiselina. Iznimno je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava jer sudjeluje u mijelinizaciji živčanih vlakana i sazrijevanju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži.

Premalo vitamina B12 tijekom trudnoće može dovesti do:

 • spontanoga pobačaja,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se očituje visokim krvnim tlakom i bjelančevinama u mokraći),
 • niske porođajne težine,
 • raznih razvojnih abnormalnosti (osobito oštećenja neuralne cijevi),
 • odgođene mijelinizacije ili demijelinizacije živaca.

Izvori vitamina B12 pretežno su životinjski proizvodi kao što su meso, jaja, mliječni proizvodi i riba, pa je tako rizik od njegova nedostatka značajno veći kod vegana i vegetarijanaca.

Vitamin C

Vitamin CStudije su pokazale da vitamin C sprječava prijevremeno prerano pucanje jajne stanice (PPROM) i dodatno doprinosi smanjenju rizika od infekcije mokraćnog sustava u trudnoći.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans topiv u mastima koji štiti stanične membrane od štetnih utjecaja oksidativnog stresa. Niske koncentracije vitamina E u plazmi u ispitivanjima su bile povezane s povećanim rizikom od:

 • usporenog rasta ploda,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se očituje visokim krvnim tlakom i bjelančevinama u mokraći),
 • gestacijskog dijabetesa,
 • pobačaja.

Dodatno se pokazalo da je vitamin E koristan u sprječavanju trudničkih grčeva u nogama.

Cink

Cink je potreban za pravilno djelovanje više od 300 enzima i stoga je neophodan za život, rast i razvoj. Najvažniji procesi u kojima cink sudjeluje obuhvaćaju umnožavanje molekula DNK, umnožavanje stanica i transkripciju gena. Stoga ne iznenađuje da nedostatak cinka može ometati djetetov rast i razvoj te povećati rizik od mentalne retardacije. Ozbiljan nedostatak cinka može čak uzrokovati simptome koji oponašaju fetalni alkoholni sindrom.

Selen

Selen je važan mineral i antioksidans koji ima ključnu ulogu u metabolizmu hormona štitnjače, sintezi molekula DNK te zaštiti od oksidativnih oštećenja i infekcija. Nedostatak selena može uzrokovati razne gestacijske komplikacije kao što su pobačaj te oštećenje živčanog i imunološkog sustava ploda.

 

Izvori:

 • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020 Oct 1;78(10):813-826.Erratum in: Nutr Rev. 2020 Sep 1;78(9):782.
 • Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7.
 • Georgieff MK, Krebs NF, Cusick SE. The Benefits and Risks of Iron Supplementation in Pregnancy and Childhood. Annu Rev Nutr. 2019;39:121-146.
 • https://www.webmd.com/baby/pregnancy-diet-nutrients-need#2, dostop 10. 4. 2021
 • Shi H, Enriquez A, Rapadas M, Martin EMMA, Wang R, Moreau J, Lim CK, Szot JO, Ip E, Hughes JN, Sugimoto K, Humphreys DT, McInerney-Leo AM, Leo PJ, Maghzal GJ, Halliday J, Smith J, Colley A, Mark PR, Collins F, Sillence DO, Winlaw DS, Ho JWK, Guillemin GJ, Brown MA, Kikuchi K, Thomas PQ, Stocker R, Giannoulatou E, Chapman G, Duncan EL, Sparrow DB, Dunwoodie SL. NAD Deficiency, Congenital Malformations, and Niacin Supplementation. N Engl J Med. 2017 Aug 10;377(6):544-552.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak