Početna > Trudnoća > Zašto i kako se psihološki pripremiti za porođaj

Zašto i kako se psihološki pripremiti za porođaj

Zašto i kako se psihološki pripremiti za porođajKad se spomene riječ porođaj, sigurno vam se javlja nekoliko različitih emocija: radost, strah, oduševljenje i užas. Svi su ti osjećaji potpuno normalni i nema ništa loše u tome što su prisutni. To je posljedica činjenice da na internetu i među prijateljima možete pronaći mnogo različitih savjeta i priča koje mame dijele o rađanju. Bilo da su priče pozitivne ili negativne, zapamtite da je svaka jedinstvena.

U društvu se rođenje djeteta smatra jednim od najljepših trenutaka u životu. Svakako, dolazak vaše bebe izvanredno je vrijeme, ali za mnoge trudnice to je i trenutak kojeg se iznimno boje. Strah od porođaja i tjeskoba često su prisutni tijekom trudnoće, pa je dobro poznavati tehnike koje možete koristiti za njihovo sprječavanje ili barem smanjenje.

Izuzetno je važno da ste dobro informirani o tijeku porođaja. Na taj način znate što vas čeka, a za to se možete pripremiti psihički i fizički. Ovaj put ćemo se usredotočiti na psihološku spremnost mame koja može utjecati na brojne čimbenike.

6 savjeta za lakši porođaj

U svijetu, a i kod nas, sve se više koriste psihološke pripreme za rođenje djeteta koje mogu djelovati same ili u kombinaciji s lijekovima. Njihova je najveća prednost prilagodljivost jer svaka trudnica može odabrati tehnike koje joj najbolje odgovaraju.

Trening uma ima mnogo mogućih prednosti; navest ćemo samo neke od najčešćih:

 • kraći porođaj
 • lakše doživljavanje boli
 • usredotočeno vođenje boli
 • lakše opuštanje
 • usredotočenost na pozitivne misli
 • oblikovana strategija rađanja

Najlakše je prvo razgovarati sa svojim liječnikom ili ginekologom o tehnikama psihološke pripreme, ali svakako ne šteti da sami otkrijete što sve postoji. U nastavku smo naveli samo nekoliko načina pripreme, ali naravno ima ih još mnogo.

1. Informirajte se

Zakaj in kako se psihološko pripraviti na porodTijekom trudnoće svi vas žele savjetovati o tijeku poroda, mame vam pričaju o svojim iskustvima iz rodilišta, a na blogovima i internetskim platformama pronašli ste dosta oprečnih podataka o rođenju djeteta. Činjenica je da je za svaku mamu porođaj potpuno drukčiji, pa ne postoji samo jedan savjet kako se na njega najbolje pripremiti. Svakako pomaže da se prije porođaja temeljito informirate o svim čimbenicima koji ga prate.

Budite dobro informirani prvenstveno o postupcima s kojima se možete susresti - kako reagirati kada započnu trudovi, kada otići u rodilište i što vam je potrebno po dolasku, koje će vas emocije preplaviti i načini opuštanja koji će vam ublažiti bolove. Tek kada budete obaviješteni, znat ćete što možete očekivati, a i manje ćete se bojati porođaja.

2. Položaji pri rađanju

Uz informiranje o postupcima i emocijama koje prate odlazak u rodilište i porođaj dobro je da poznajete i različite položaje tijekom rađanja. Osim tradicionalnog ležećeg položaja postoje i mnogi drugi koji vam mogu ublažiti bol i ubrzati porođaj. Na vrijeme ih sve upoznajte i vježbajte ih kod kuće kako biste u rodilištu točno znali kako želite roditi.

Osim znanja o položajima kod porođaja dobro je poznavati i različite položaje koji ublažavaju bol prije porođaja, a mogu ga čak i ubrzati. Ležanje na boku, hodanje oko kreveta i sjedenje položaji su koji vam mogu poboljšati stanje prije porođaja. Prikupite informacije o prednostima svakog od njih i isprobajte ih kod kuće. To će vam omogućiti da osoblju u rodilištu kažete što vam odgovara i kako vam najbolje može pomoći.

3. Vizualizacija

Vizualizacija je tehnika koja kombinira meditaciju s mentalnim predodžbama ili slikama koje svakodnevno koristimo za postizanje ciljeva. Buduće mame mogu ga koristiti i kao metodu za pripremu za porođaj. Tijekom vizualizacije usredotočite se na tijek porođaja, koji bi trebao biti kratkotrajan i lagan, te na svoje doživljavanje porođaja. Ovom tehnikom možete uvježbavati i misli ili izjave koje će vam pomoći savladati bol ili je barem olakšati.

Kako bi vizualizacija djelovala tijekom porođaja, bitno je da je vježbate već prije odlaska u rodilište. Pronađite mirno mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i opušteno. Pokušajte vizualizirati sebe u rodilištu, porođaj, svoje tijelo tijekom porođaja i vrijeme nakon njega. Ako pritom budete temeljiti, kasnije će vam biti lakše. To će vas također učiniti sigurnijima i spremnijima za sve što vas čeka.

4. Pronađite partnera za pomoć pri porođaju

Što se tiče psihološke pripreme za porođaj, dobro je znati na koga se možete osloniti. Emocionalna podrška odabrane osobe ne samo da olakšava porođaj već i trudnoću, pa je važno odabrati pravu osobu. To može biti vaš životni partner, roditelj, dobra prijateljica ili čak doula (osoba koja pruža pomoć pri porođaju). Osjećaj da pored sebe imate osobu kojoj možete vjerovati, koja vam pomaže i nudi vam emocionalnu podršku može smanjiti strah i tjeskobu. Istraživanja su pokazala da dobra emocionalna podrška voljene osobe ima izravan pozitivan učinak na psihosocijalno iskustvo trudnoće i kasnije majčinstva.

5. Hipnoza

Posljednjih godina hipnoza je ponovno postala popularna kao psihološka priprema, uglavnom zbog bolje psihološke spremnosti mame i njezine aktivnije uloge pri porođaju. Hipnoza je tehnika opuštanja u kojoj trudnice dostižu stanje povećane pažnje i usredotočenosti, a istodobno zanemaruju negativne misli i brige.

Hipnoza kao metoda u nekoliko je ispitivanja dokazana kao siguran i prirodan oblik rađanja koji ne oduzima više vremena od ostalih tečajeva koji se organiziraju prije porođaja. Preporučuje se da provedete 3–5 terapija u kojima ćete naučiti kako se opustiti, smanjiti percepciju boli i otarasiti se straha od porođaja. Naučeno znanje možete primijeniti i kasnije, u različitim životnim situacijama.

Prednosti hipnoze:

 • manje komplikacija pri porođaju
 • manja potreba za epiduralnom analgezijom
 • veće sudjelovanje mame u porođaju
 • veće zadovoljstvo tijekom i nakon porođaja
 • pozitivno porođajno iskustvo
 • manja iscrpljenost
 • kraći i manje bolan porođaj
 • kraći boravak u rodilištu

6. Tehnike disanja

Tehnike disanja dugo se koriste kao način opuštanja i koncentracije pa postaju sve popularnije i među trudnicama. Može se dogoditi da o njima nešto saznate već u školi za roditelje. Iako se može činiti čudnim, pogrešno disanje može vam otežati porođaj i njegov tijek. Zato prije odlaska u rodilište pogledajte različite tehnike, isprobajte ih kod kuće i otkrijte koja vam se najviše sviđa. Ne postoji samo jedna tehnika koja bi odgovarala svima, stoga se ne brinite. Pronađite onu koja vam najbolje odgovara.

Tehnike disanja

 • Duboko disanje: jedan duboki i pretjerani udah iz trbuha kroz nos omogućuje vam veći protok kisika i opušta vas. Možete ga koristiti tijekom trudova.
 • Fokusna točka: pokušajte pronaći jednu točku na koju ćete se usredotočiti i polako dišite. Točka može biti predmet ili osoba, ali možete zatvoriti oči i zamisliti siguran prostor koji vas smiruje.
 • Riječ: Odaberite riječ ili izraz koji ćete izgovarati sa svakim udahom i izdahom. Neka to bude motivacijska ili smirujuća riječ koju ćete lako zapamtiti.
 • Brojenje: Dok dišete, možete si pomoći i brojeći. Prvo udahnite i brojite do 4, zatim brojite do 4 i izdahnite. To će vam pomoći da se opustite i usporite disanje.

Postoji mnogo načina psihološke pripreme. Odvojite vrijeme i budite dobro informirani o svemu što se događa tijekom porođaja kako biste mogli odabrati metodu koja vam najbolje odgovara. Psihološka spremnost u svakom slučaju će vam olakšati porođaj, ali možete se odlučiti i za porođaj bez nje. Znate kako je: svaka mama najbolje zna što je dobro za nju.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak