Početna > Trudnoća > Pripremite dom za novog člana obitelji

Pripremite dom za novog člana obitelji

Pripravi svoj dom na novega družinskega članaU posljednjem mjesecu trudnoće još je mnogo stvari na vašem popisu za koje još niste imali vremena. Uza sve sporedne simptome trudnoće pune su vam ruke posla radi kupnje dječjih stvari, pregleda i susreta sa svima onima za koje nažalost nećete imati vremena sljedećih nekoliko tjedana. Međutim, dobro je odvojiti malo vremena prije dolaska novog člana obitelji i prilagoditi svoj dom njegovim potrebama.

Znamo da su čišćenje i prilagodba doma velika stvar, stoga smo pripremili nekoliko savjeta kako srediti svaku prostoriju. Ali prije nego što započnete čišćenje, općenito obratite pozornost na:

 • Sve ono što dijete može prevrnuti, razbiti ili gurnuti u usta.
 • Cvijeće koje imate kod kuće. Neke biljke mogu biti toksične ako se progutaju.
 • Sredstva za čišćenje koja upotrebljavate. Bacite sva neiskorištena sredstva za čišćenje i ona kojima je istekao rok trajanja. Sredstva za čišćenje koja će vam i dalje trebati zaključajte u ormarić. Obavezno provjerite jesu li sredstva za čišćenje prikladna za bebe. Dobro je naime ako na pakiranju stoji bilo što od sljedećeg: biorazgradivo, bez fosfata, bez TVS-a, netoksično ili zeleno (bio, eko). Ako imate vremena, možete sami pripremiti prirodna i zdrava sredstva za čišćenje.
 • Stolnjake i ukrase na stolovima najbolje je maknuti. Nešto se može brzo slomiti ili izliti, a još je gore ako dijete nešto povuče sa stola na sebe.
 • Sve električne uređaje i utičnice u kući. Isključite uređaje ili kupite zaštitu kojom ih možete blokirati te osigurajte utičnice dječjom zaštitom. Ako na podu imate koji kabel, savijte ga i zalijepite za namještaj.
 • Ladice i ormariće u kojima se nalaze opasni predmeti. Najbolje ih je zaključati ili osigurati dječjim zaštitama jer su djeca izuzetno znatiželjna.

Sad kad ste uklonili sve opasne predmete i učinili dom sigurnijim za svoje dijete, vrijeme je da ga temeljito očistite. Budući da ćete u sljedećim mjesecima imati malo vremena za čišćenje, preporučujemo vam da se ovoga puta zaista dobro prihvatite posla, ali samo u okviru svojih mogućnosti ili uz pomoć drugih osoba. Pripremili smo neke hitne poslove koje je dobro obaviti prije dolaska bebe:

 • Dubinski očistite sagove, tekstilni namještaj i zavjese.
 • Očistite sve otvorene površine: radnu površinu u kuhinji, sudoper, WC, kabinu za tuš ili kadu.
 • Ispraznite i operite hladnjak i zamrzivač.
 • Očistite zidove (savjet za odabir boje: periva boja omogućuje vam brisanje mrlja na zidovima vlažnom krpom).
 • Operite i spremite sve rublje i posteljinu (savjet: pripazite da deterdženti ne sadrže štetne tvari i da nemaju dodane mirise; dostupni su posebni deterdženti prikladni za stvari koje dolaze u kontakt s bebom).
 • Vodite računa o zalihi kozmetičkih proizvoda: pobrinite se da kreme i pripravci za umivanje budu prikladni za bebu. Da bi mikrobiota kože ostala u izvrsnom stanju, ključno je koristiti blage proizvode za čišćenje koji su prikladni za bebe i bez dodanih mirisa. Nježno čišćenje održava prirodnu pH-ravnotežu kože i podržava optimalno okruženje za zdravu mikrobiotu kože. Provjerite sastojke napisane na proizvodu i izbjegavajte: formaldehid, kvaternij-15, dietanolamin, ftalate, sulfate i parabene te mnoge druge tvari koje mogu štetiti vama i vašoj bebi.

Vaš je dom sada siguran i čist za dolazak novorođenčeta. Vrijeme je da započnete s opremanjem i pripremom prostorija jer mališan zahtijeva svoj red u svakoj od njih.

Spavaća soba

Spavaću sobu vjerojatno ćete dijeliti s novim članom obitelji barem prvih nekoliko mjeseci, pa je važno da je pravilno pripremite.

 1. Prije odlaska u rodilište dobro je promijeniti posteljinu na svom i dječjem krevetu. Nakon nekoliko dana u bolnici osjećaj svježine i čistoće izuzetno će dobro doći. Predlažemo da posteljina bude izrađena od organskog pamuka jer "diše" i nema dodanih kemikalija. Stavite nekoliko dodatnih jastuka na krevet kako bi vam olakšali dojenje i duge (neprospavane) noći.
 2. Najbolje je da beba spava noću u krevetiću kraj roditeljskog kreveta. Izvrsno je ako možete kupiti krevetić koji raste zajedno s djetetom - od dolaska iz rodilišta do prve godine. Umjesto krevetića prvih nekoliko mjeseci možete koristiti gnijezdo za bebu koje ste stavili u svoj krevet.
 3. Kako biste mogli neometano dojiti, pripremite tihi kutak u spavaćoj sobi. Namjestite udobnu stolicu i jastuk, svjetiljku za noćno dojenje, pokrivač i ručnik, a možda i bočicu za hranjenje bebe ako stvari ne budu išle po planu.
 4. U spavaćoj sobi pripremite torbu za previjanje s pelenama, podlogom i maramicama, što vam može uštedjeti puno vremena u prvim mjesecima. Ako imate dovoljno veliku spavaću sobu, sve što trebate za previjanje možete donijeti iz dječje sobe dok se beba ne useli u nju.

Dječja soba

Otroška sobaDječja soba možda se neće koristiti prvih nekoliko mjeseci, ali rana priprema može olakšati početno razdoblje. Ako nemate dovoljno velik stan, kutak za bebu možete smjestiti u druge prostorije. Samo ćete trebati premjestiti neki komad namještaja ili kupiti novi.

 1. Kutak za previjanje bebe vrlo je važan i mora biti spreman prije dolaska bebe. Možete ga opremiti podlogom za previjanje koju ćete staviti na stol, komodu ili ormar, ali naravno možete kupiti i stol za presvlačenje bebe. Obratite posebnu pozornost na visinu kako se vi i vaš partner ne biste previše savijali tijekom previjanja bebe. Bez obzira na to što ćete odabrati, pobrinite se da imate dovoljno mjesta za sve stvari koje će vam trebati. To uključuje dekice, maramice, pelene, dječju odjeću, igračku, proizvode za njegu kože, koš za smeće i posudu s vodom da očistite guzu. Uz kutak za previjanje stavite i svjetiljku koja će vam pomoći navečer i noću.
 2. Dječji krevetić prvo možete koristiti u spavaćoj sobi, a zatim premjestiti u dječju sobu. Krevetić možete pripremiti ranije i koristiti ga kao sigurno mjesto za bebu tijekom dana.
 3. Mjesto za igru je izuzetno važno jer djetetu omogućuje da razvije osjećaj za svoje tijelo, koordinaciju i stekne osjećaj za prostor. Ekipa znanstvenika dokazala je da je igra jako važna za djetetov razvoj jer pruža emocionalne, fizičke, kognitivne i društvene koristi. Dijete istovremeno uči o pozitivnim i negativnim posljedicama svojih postupaka u sigurnom okruženju i razvija maštu. Na pod stavite veliki jastuk za vježbanje ili podlogu od pjene na kojoj će se mališan nesmetano moći kretati i igrati. Na podlogu također možete staviti luk s kojega vise razne igračke koje mu odvlače pažnju i zabavljaju ga. Pripremite i kutiju s mekanim igračkama i kutiju s knjižicama.
 4. Na početku dječju odjeću možete spremiti u ladicu ispod podloge za previjanje. Za novog člana obitelji možete pripremiti i ormar za garderobu. Budući da je dječja odjeća mala i može se lako složiti, preporučujemo ormar s puno ladica. Odjeću složite vodoravno kako biste imali bolji pregled. Međutim, budući da mala djeca brzo rastu, dobro je osigurati malo više prostora prilikom prelaska s jedne veličine na drugu.
 5. Ne zaboravite uživati u opremanju i pripremi prostorija. Razmislite o bojama koje želite koristiti, možda čak i o temi dječje sobe, zidnim naljepnicama, svjetlima i zavjesama koje će uljepšati sobu. Ostavite svojoj mašti slobodan put.

Dnevna soba

Dnevna sobaNakon povratka iz rodilišta vjerojatno ćete provesti puno vremena u dnevnoj sobi. Poslije nekoliko mjeseci to će biti mjesto na kojem će se vaše dijete puno igrati, a vi možete gledati televiziju i zabaviti se aktivnostima koje vam skraćuju vrijeme. Stoga je važno pravilno pripremiti prostoriju za vrijeme nakon povratka iz rodilišta jer se u njoj može skrivati mnogo opasnosti.

 1. Pregledajte prostoriju i osigurajte sve oštre rubove na kojima se dijete može ozlijediti. Nemojte zaboraviti spremiti i sakriti sve električne žice i utičnice, kojih u dnevnoj sobi može biti poprilično.
 2. I tu možete stvoriti kutak za previjanje bebe koji će vam uštedjeti puno vremena i energije. Možete pripremiti torbu za presvlačenje bebe ili sve potrebne stvari staviti u ladicu (možda ispod televizora) ili ispod kauča. Na taj ćete način uvijek imati pri ruci sve što vam treba, a preko dana će biti sigurno skriveno od vašeg mališana.
 3. Negdje u sobi pripremite dječji kutak u koji ćete postaviti ljuljačku i prostirku za igru. Naravno, ne zaboravite igračke ili knjižice s kojima ćete svi provoditi dane zajedno.

Kupaonica

KopalnicaVeć smo spomenuli da kutak za previjanje bebe možete pripremiti u spavaćoj sobi ili dječjoj sobi. Mnogi roditelji, međutim, odluče ga smjestiti u kupaonici, npr. na perilicu rublja (budući da brzo postaje premala, poželjno je na nju postaviti veću drvenu podlogu s ogradom). U usporedbi sa spavaćom sobom, u kojoj je niža temperatura bitna za kvalitetniji san, kupaonica je stalno topla, a istovremeno je voda sve vrijeme pri ruci. Možete se odlučiti da postavite glavni kutak za previjanje u kupaonici ili možete samo pripremiti torbu za presvlačenje za hitne slučajeve.

Osim previjanja u kupaonici ćete i kupati bebu. Kupanje bebe izvanredno je iskustvo koje vas povezuje i opušta bebu te je istodobno umara. Kad dijete poraste, kupanje će također postati zabavno, osobito kad se navikne na vodu.

 1. U prvim mjesecima, kada se dijete još navikava na vodu, možemo mu pomoći dječjom kadicom za kupanje te podlogom ili podmetačem za kadu. Kada za bebe prikladnija je na početku jer većina kada ima policu za odlaganje, termometar i ručku, što roditeljima olakšava kupanje bebe. Ali budite oprezni jer će dijete uskoro prerasti kadicu i postat će beskorisna. Stoga vam preporučujemo da odaberete kadicu sa sjedalom koje se može ukloniti jer takvu kadu možete koristiti dulje vrijeme.
 2. Neposredno nakon rođenja bebi nije potrebno puno za osobnu njegu. Okupajte bebu mlakom vodom, a možete dodati i pjenušavu kupku kako biste bebu zabavili mjehurićima. Dodaci za osobnu njegu uključuju i hidratantnu kremu za kožu, dječji šampon, spužvicu za kupanje, ručnike, termometar za vodu, grickalicu za nokte i vatu. Naravno, ne zaboravite da sve mora biti prikladno za novorođenče i njegovu osjetljivu kožu. Prirodna i zelena kozmetika svakako su bolji izbor.
 3. Ne zaboravite pripremiti kupaonicu i za svoje potrebe. Opskrbite se ulošcima za dane poslije porođaja, suhim šamponom, jastučićima za dojke i proizvodima za vlastitu njegu. Iako se u postporođajnom razdoblju sve vrti oko novog člana obitelji, ipak ne zaboravite odvojiti dovoljno vremena za sebe.

Kuhinja

Prije dolaska novorođenčeta posebnu pozornost posvetite i kuhinji. Prostorija u kojoj vjerojatno provodite jako puno vremena iznenada će vam se činiti izuzetno opasnom. Iako u prvih nekoliko dana nećete imati puno vremena za kuhanje i pranje posuđa, nužno je da prostor bude spreman za dolazak novog člana.

 1. Maknite sve što bi moglo biti opasno za novorođenče. Vaš mališan uskoro će moći puzati i neće trebati dugo da otkrije sve opasne predmete koji su mu na dohvat ruke.
 2. Prije odlaska u rodilište temeljito operite i pospremite čitavu kuhinju. Ispraznite kuhinjski pult i nekoliko ladica jer će vam trebati mjesta za dječje predmete. Predlažemo da za svaki slučaj imate bočicu za mlijeko ukoliko dojenje ne krene prema planu.
 3. Kada bebica malo naraste, u kuhinju možete staviti visoku stolicu ili ljuljačku u koju možete smjestiti svoje dijete dok radite u kuhinji. Vodite računa o tome da kutak za vaše dijete bude siguran i zabavan jer će puno vremena provoditi u kuhinji.

Evo nekoliko savjeta naših baka prije povratka iz rodilišta:

 • Skuhajte i zamrznite nekoliko obroka za sebe.
 • U hladnjaku i zamrzivaču ostavite mjesto za mlijeko.
 • Pogledajte naš popis stvari koje morate imati prije rođenja djeteta (poveznica do popisa).
 • Ako vam ovo nije prvo dijete, ne zaboravite obratiti malo pažnje i starijoj djeci i razveseliti ih malim iznenađenjem.

Siguran, čist i dobro opremljen dom sada može pričekati novog člana vaše obitelji.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak