Početna > Trudnoća > Abeceda nužnih vitamina u trudnoći

Abeceda nužnih vitamina u trudnoći

Trudnoća kao najveći dar svakoj ženi donosi neopisivo puno radosti. Uza svu radost nameće se i mnogo pitanja o tome što sve treba unijeti u organizam kako bismo se odmah počeli brinuti o zdravlju bebe i, naravno, mame. Predstavljamo vam abecedu nužnih vitamina u trudnoći i gdje se sve u prehrani oni mogu naći.

Prije svega čestitamo! Pred vama je najljepše razdoblje u životu. Već razmišljate o imenu bebe, kojeg li će biti spola, na koga će sličiti, čime će se baviti u životu, što možete učiniti da vaša beba bude zdrava. I dobit ćete mnogo savjeta od mame, tetki, strina, ujni, prijateljica, susjeda i uglavnom će svi oni biti različiti, a onda će se jedno pitanje pretvoriti u još tri… Ne želite da vam toliko dilema i traganja za odgovorima odvlači pažnju od uživanja u trudnoći. Među prvim pitanjima bit će: Koje vitamine moram uzimati u trudnoći? Želimo vam ovim tekstom pružiti odgovor na to pitanje i vrijeme koje uštedite na ovoj temi posvetite tome da se slikate kako vam raste trbuh ili 10 minuta dnevno slušajte glazbu dok mazite svoj trbuh ili radite što god vam je ugodno.

Koje vitamine moram uzimati u trudnoći?

Važno je da počnete unositi vitamine već u vrijeme kada planirate trudnoću, a idealno bi bilo da to bude tri mjeseca prije začeća jer je poželjno da se beba već od prvog dana razvija u okruženju bogatom svim potrebnim vitaminima.

Vidjet ćete da naziv abeceda vitamina u trudnoći nije slučajan. 

Vitamin A poznat je po svom pozitivnom djelovanju na razvoj vida, imunološkog i koštanog sustava te na kožu. Nepogrešiv izvor vitamina A je jaje, koje pored tog vitamina sadrži i željezo i esencijalne proteine. Neki od najpoznatijih izvora vitamina A su i: mrkva, integralne žitarice, artičoka, blitva, kupus, zelena salata, leća, luk, rotkvica, grašak… Umjerenost je uvijek važna, osobito s vitaminom A jer unos njegovog sintetičkog oblika putem dodataka prehrani može imati štetne posljedice. S druge strane, unos vitamina A u obliku beta-karotena koji se nalazi u hrani obično nema takve posljedice. Zato dodavanje vitamina A s dodacima prehrani tijekom trudnoće prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Europi obično nije potrebno, već se okrenite njegovim prirodnim izvorima.

Vitamini B velika su vitaminska obitelj koju čine članovi: vitamin B12, B6, folna kiselina (vitamin B9) te B1, B2, B3, B5 i B7.

 

  • Vitamin B6 jedan je od nužnih vitamina za pravilno funkcioniranje metabolizma bjelančevina, šećera i masti te za stvaranje krvnih stanica. Nalazi se u piletini, puretini, tunjevini, sjemenu suncokreta, integralnim proizvodima, mlijeku, siru, grahu, špinatu i mrkvi.
  • Folna kiselina spada u skupinu vitamina B i vrlo je značajna za formiranje i zatvaranje neuralne cijevi, a to je ključni proces u kompletnom razvoju mozga i leđne moždine djeteta. S obzirom na to da utječe na razvoj živčanog sustava, koji se odvija u ranoj fazi trudnoće, vrlo je važno na vrijeme početi unositi folnu kiselinu. Uključena je u stvaranje DNK, što znači da se bez njezine odgovarajuće razine stanice ne mogu dijeliti, a rast je ograničen. Tijekom trudnoće prisutan je povećan rast stanice, stoga je povećana potreba za folnom kiselinom. Odličan je izvor folne kiseline zeleno lisnato povrće, sjemenke, koštunjavo voće, citrusno voće, jetra i žitarice.
  • Vitamin B12 nužan je za sintezu DNK, za održavanje normalne krvne slike i dobrih neuroloških funkcija mozga. Nedostatak vitamina B12 kod trudnica uzrokuje anemiju, umor, kratak dah, senzorne poremećaje u udovima, zaboravnost i promjene raspoloženja. Budući da je najzastupljeniji u hrani životinjskoga podrijetla, posebnu pažnju tom vitaminu moraju posvetiti vegani. Izvori su vitamina B12 crveno meso, mliječni proizvodi, riba, piletina i jaja. 

 

Vitamin C je antioksidant koji povećava otpornost organizma. Potreban je za stvaranje kolagena, kostiju, hrskavice, mišića i krvnih žila. Vitamin C nalazi se u svim tjelesnim tkivima, a kako se ne zadržava dugo u njima, obavezan je njegov svakodnevni unos. Odgovarajući unos vitamina C omogućuje i dobru apsorpciju željeza. Koncentracija vitamina C u krvi žene tijekom trudnoće može znatno pasti. Vitamin C se prehranom uglavnom dobiva iz svježega voća, posebno agruma (limun, naranče, grejpfrut) te rajčice, kivija… Zimska zamjena za svježe voće kao odličan izvor vitamina C jest kiseli kupus.

Vitamin D pomaže organizmu apsorbirati te pravilno iskoristiti kalcij i fosfor, što utječe i na adekvatan razvoj kostiju. U novije se vrijeme sve više ističe njegova važnost u pravilnoj diobi stanica i radu imunološkog sustava. Nedostatak vitamina D kod trudnica je važan čimbenik rizika za razvoj osteoporoze kasnije u životu, a kod fetusa može izazvati rahitis u djetinjstvu. Smatra se da je nedostatak vitamina D prisutan kod velikoga dijela populacije, pa tako i trudnica, stoga je za njegovu dovoljnu količinu potrebno redovito izlaganje suncu, uključivanje namirnica u prehranu koje su bogate njime te vitaminskih preparata za trudnice s preporučenom količinom vitamina D. Hrana bogata vitaminom D: žumanjak, losos, sardina, obogaćeno mlijeko, svježe iscijeđen sok od naranče.

Ne treba jesti za dvoje 

Tajna je uspjeha u unosu hrane veće kvalitete, a ne veće količine, tako da ipak ne treba jesti za dvoje. Hranite se zdravo i osigurajte dovoljan unos vitamina odgovarajućim dodatkom prehrani namijenjenim trudnicama. Vitaminskih proizvoda za trudnice danas na tržištu ima mnogo, a pored abecede vitamina trebaju sadržavati i odgovarajuću količinu minerala i masnih kiselina. Sve potrebno u pravoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.