Početna > Planiranje trudnoće > Najbolji seksualni položaji za začeće

Najbolji seksualni položaji za začeće

Planiranje trudnoće može biti stresno i neugodno razdoblje za mnoge parove. Mogućnost začeća može biti uvjetovana mnogim elementima na koje vas dvoje ne možete utjecati. Međutim, postoji nekoliko načina kako poboljšati mogućnosti začeća i istodobno se opustiti.

U ovom smo članku prikupili savjete o najboljem vremenu i načinu začeća, a o detaljima i dodatnim pitanjima možete razgovarati sa svojim liječnikom ili ginekologom. Također se preporučuje da prije planiranja trudnoće oboje idete na liječnički pregled, gdje možete saznati moguće zdravstvene tegobe ili dobiti potvrdu da je tvoje tijelo spremno za novi život.

Plodnost i ovulacija

Najbolje vrijeme za začeće je tijekom najplodnijeg dijela tvog menstrualnog ciklusa. Naziva se i „prozorom plodnosti“. Najplodnije je vrijeme za ženu pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije

Ovulacija je naziv procesa koji se događa jednom u svakom menstrualnom ciklusu. Zbog hormonalnih promjena jajna stanica se oslobađa iz jajnika i tada je spermij može oploditi. Za začeće je stoga potrebno imati spolne odnose u plodne dane.

Kako bi mogla prepoznati svoj „prozor plodnosti“, iznimno je važno poznavati svoj menstrualni ciklus. Preporučujemo da vodiš kalendar menstruacije ili podatke uneseš u aplikaciju jer ćeš tako najbolje znati kada si plodna. Prvi dan menstrualnog ciklusa počinje prvoga dana menstruacije i završava dan prije sljedeće. Oko 14 dana prije sljedeće menstruacije nastupa ovulacija. Ako je tvoj ciklus dug 28 dana, bit ćeš najplodnija između 10. i 14. dana od početka menstruacije.

Plodnost i ovulacija

Sada već bolje znaš kada imaš najbolje šanse zatrudnjeti. Ali na to utječe mnogo više čimbenika nego samo plodnost. Jedan od njih je i odabir prikladnog seksualnog položaja, što može povećati šanse za trudnoću. Iako navedeni seksualni položaji pomažu bržem začeću, znanost još nije otkrila dovoljno dokaza koji daju prednost jednom ili drugom položaju. Bez obzira na to koji položaj odabrali, dosljednost i redoviti spolni odnosi ključni su čimbenici koji povećavaju mogućnost trudnoće.

Najbolji položaji za začeće

1. MISIONARSKI POLOŽAJ

Jedan je od anatomski najpovoljnijih položaja za začeće misionarski položaj. U teoriji je ovaj položaj s muškarcem na vrhu prikladan jer grlić maternice lakše dolazi u dodir sa spermom, što spermijima omogućuje lakši pristup cervikalnoj sluzi.

Stoga je misionarski položaj, gdje žena leži na leđima, prikladan samo za žene s antevertiranom maternicom. Međutim, ako imaš retrovertiranu ili obrnutu maternicu, tvoje su šanse za začeće u misionarskom položaju lošije.

2. NOGE NA RAMENIMA

Misionarski položaj može brzo postati dosadan pa ga možete začiniti sportskim podvizima. U ležećem položaju s muškarcem na vrhu pokušaj omotati noge oko njegova vrata stavljajući ih na njegova ramena. Ovaj položaj omogućit će spermijima da se još više približe grliću maternice, uglavnom zahvaljujući gravitaciji.

Zabavna inačica tradicionalnoga položaja koja može poboljšati šanse za trudnoću.

3. PSEĆI POLOŽAJ

Mnogi parovi uživaju u položaju psa gdje žena kleči na sve četiri, a muškarac prodire odostraga. Popularan je prvenstveno zbog dubokog prodiranja i nadraživanja G točke, ali može postati i vaš omiljeni položaj za začeće. Zbog dublje penetracije spermiji mogu lakše i češće ući u grlić maternice, što može povećati šanse za trudnoću.

4. OBRNUTA KAUBOJKA

Obrnuta kaubojka još je jedan položaj gdje je vjerojatnost za začeće veća zbog dublje penetracije. Položaj u kojem si ti na vrhu i okrenuta leđima partnerovom licu daje ti priliku da sama diktiraš tempo i dubinu prodiranja.

5. ODOSTRAGA

Položaj s leđa sličan je položaju psa, samo što ovdje ležiš na trbuhu, a partner se spušta iznad tebe. To mu omogućuje duboko prodiranje, što može pomoći da brže zatrudniš. Položaj je svakako zanimljiv i vrijedi pokušati.

6. BOČNE ŠKARE

Planiranje trudnoće može izazvati velik psihički pritisak i nelagodu na spolne odnose u tom razdoblju. Bočne škare stoga su odličan položaj jer su jednostavne i intimne. Ti i partner ležite na boku, okrenuti ste jedno prema drugome. Ne samo da je položaj romantičan već omogućuje i duboko prodiranje, što može pomoći pri začeću.

7. TAČKE

Volite li vas dvoje zabavne i avanturističke podvige u spavaćoj sobi? Tada bi položaj tački mogao biti najbolji za vas, ali trebat će vam dosta kondicije i savitljivosti. U tom položaju ti se nasloni rukama na pod, a muškarac će rukama podignuti tvoje noge, obaviti ih oko svojih bokova i penetrirati. Može ti pomoći držeći tvoje bokove. Ovaj položaj opet omogućuje dubok prodor i blizinu grlića maternice.

8. TVOJ NAJDRAŽI POLOŽAJ

Unatoč savjetima i preporukama za najbolji položaj ostani vjerna sebi. Otkrij svoj omiljeni položaj i uživaj u njemu sa svojim partnerom. Najvažnije je opustiti se i prepustiti užicima jer će tek tako partner moći „odraditi svoj posao“.

Najbolji položaji za začeće

Do sedaj smo že odgovorili na dve veliki vprašanji – kdaj je najbolje imeti spolne odnose in kateri položaji morda izboljšajo možnosti zanositve. Vendar pa je plodnost in s tem možnost zanositve odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov. Tvoj življenjski slog, kakovost semenčic tvojega partnerja in mnogi drugi elementi še vplivajo na vajine možnosti spočetja. Spodaj smo zbrali nekaj zanimivosti in dejstev o tem, kako lahko s svojimi dejanji še vplivata na možnost spočetja.

Savjeti za veću mogućnost trudnoće

  • Oboje prestanite pušiti i piti alkohol te održavajte zdravu tjelesnu masu zdravim načinom života.
  • Počni svakodnevno uzimati dodatak folne kiseline jer poboljšava šanse za trudnoću. Novalac prenatalne kapsule sadrže aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic koju tijelo u potpunosti koristi.
  • Ako upotrebljavate lubrikant, zamijenite ga onim koji je pogodan za spermu. Većina lubrikanata može naime oštetiti ili čak uništiti spermu. Stoga u prodavaonici ili ljekarni upitajte koji su lubrikanti prijateljski naklonjeni spermijima ili možda pokušajte bez upotrebe lubrikanta.
  • Ginekolozi preporučuju redovite nezaštićene spolne odnose od 2 do 3 puta tjedno. Iako svakodnevni spolni odnosi mogu poboljšati šanse za začeće, najveći uspjeh zabilježen je kod parova koji su imali spolne odnose svaki drugi dan. Nemojte se previše opterećivati rasporedom i zaista uživajte u intimnim trenucima.
  • Jesi li uzimala kontracepcijske tablete? Preporučuje se pauza dva do tri menstrualna ciklusa nakon kontracepcijskih tableta i tek onda pokušaš zatrudnjeti. Također ti preporučujemo konzultacije s odabranim ginekologom.
  • Mnogi ljudi tvrde da je 30-minutni odmor nakon spolnog odnosa pridonio začeću. Iako znanstvenici to nisu službeno potvrdili, zasigurno ne šteti ako još neko vrijeme ostanete zajedno u krevetu.

Tvoje zdravlje i zdravlje tvoga partnera najvažniji su pri planiranju trudnoće. Osim što jedeš zdravu hranu, redovito vježbaš i izbjegavaš loše navike važno je da u tijelo unosiš dovoljno vitamina, minerala i nutrijenata koji su ti potrebni sada i tijekom trudnoće. Svi ključni nutrijenti tijekom planiranja trudnoće sadržani su u Novalac prenatalnim kapsulama.

Izvori

https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/best-sex-position-to-conceive/

https://si.clearblue.com/how-to-get-pregnant/what-is-ovulation

https://www.webmd.com/baby/features/7-tips-getting-pregnant-faster#1

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opće stanje u svim životnim razdobljima, osobito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.